Grillsommarens räddningsplanka!

IMG_3819

Grillsäsongen är här på allvar och jag vill bjuda dig på ett riktigt bra boktips i ämne.  Och ett smakprov från boken. Ja, det vill säga, du får laga till det själv. Men gör det för det är det verkligen värt.
Har du eller din familj någon dragning till texmex så finns det ännu större anledning till att pröva detta goda tillbehör.
Boken heter ”Texas BBQ – kött, rök och kärlek” och är skriven
av Jonas Cramby. Underhållande, inspirerande skriven med mustiga bilder som skapar lust att laga, ja eller grilla. Grabbig på ett nog rätt typiskt sätt för författaren. Den kom ut förra året så du kanske redan har den?
Om inte,  slå till på denna bok om du vill ha inspiration och inte bara vända lite trista fläskkarréskivor på grillen denna sommar.

Nu till receptet som faktiskt är en potatissallad men inte vilken som helst kan jag lova. I boken heter den Tex Mex Potato Salad. Vi gjorde kanske inte exakt efter boken men nästan. Så här:

för ca 4 – 6 personer behöver du
ca 750 g till 1 kg potatis
olivolja
salt, svartpeppar
1 – 2 paprikor
1-2 röda chili
1 hel vitlök
en rejäl klick majonäs
1 tsk spiskummin
lite paprikapulver
några salladslökar
färsk koriander
lime

Nu skrider vi till verket. Rengör men skala inte potatisen. Skär i bitar, gaffelstora (!), och ugnsrosta i olja 225°i ca 25 – 30 minuter, tills de ser krispiga och goda ut.

IMG_3789

Salta och peppra.

IMG_3787

Grilla paprika, chili och hela vitlöken, med skal och allt, tills de blir sotiga och svarta, åtminstone bitvis.

IMG_3788

Lägg altsamman i en plastpåse och vänta i ca 10 minuter. Dra sedan av skalet, skär bort stjälk och kärnor från chili och paprika. Misströsta inte om det blir lite skal kvar, det gör inget.
Pluppa ur vitlöksklyftorna ur skalet. Mixa dessa grönsaker med majonäs, spiskummin och paprikapulver. Smaka av med salt. Blanda de krispiga potatis bitarna med denna ”dressing”, klipp över salladslök och vänd ned. Strö över hackad koriander.

 IMG_3821 2

Ät och njut av denna nya bekantskap. Passar lika bra på buffébordet på en mottagning som på utflykten eller grillkvällen med de närmaste. Bilden är från boken, jag hann inte ens fotografera vårt färdiga resultat…….