Trösterätt i höstrugget

Ugnen används flitigt hemma hos oss. Speciellt den här ruggiga delen av året. Och i dag blev det lasagne. Åh så jag har längtat! En vegetarisk variant med lite skåprens får det bli. Jag skalade och hackade en gul lök och en vitlöksklyfta. Hittade en lite sorglig slokande halv röd chili så den fick åka med i hacket. Fräste alltihop försiktigt utan att bränna i olivolja. Mm, vilka dofter..
Medan hacket fräser smälter jag smör i en annan kastrull och låter det börja nästan bryna innan jag tar av kastrullen och ”vispar” i vetemjölet.
Det blir liksom bara en tjock smet runt vispen men den löser sig snart när jag häller i lite mjölk och vispar smeten slät. Fyller på med mer mjölk och vispar ut även den.
Totalt för 2 formar som, räckte till  4 matglada samt 1 matlåda, tog jag ca 4 msk smör, 6- 7 rejäla matskedar vetemjöl och totalt kanske 1 liter mjöl.
Ställer kastrullen på plattan igen, medelvarmt till låg värme, och vispar under tiden som det blir varmt.  Såsen tjocknar men passa den noga, annars bränner den fast. Smakar av med salt, svartpeppar och muskotnöt. Voilá: här har du en enklare variant av bechamelsås.
Häller i en stor förpackning krossade tomater i det frästa lök- och chilihacket.
I med tomatpuré, en rejäl dos, någon dl vatten, oregano, salt och svartpeppar. Hittade några tomater i kylskåpet som såg ut att behöva tas om hand, hackar dem och i med dem i såsen. Å så lite socker för att runda av smaken. Koka i hop en stund.
Smörj formarna, riv en hel del god och smakrik ost. Ta fram lasagneplattorna. Bottna formarna med den vita såsen, lägg ett lager plattor på och därefter tomatsåsen och lite ost
Fortsätt att varva till det är slut, det viktiga är bara att börja och sluta med bechamelsåsen. Toppa med lite ost, gärna lite mer än vad du ser på bilden här ; ),  och gratinera sedan i 250 ° i ca 15 min, sänkt därefter till 225 eller 200° och låt stå i ytterligare ca 5 min. Passa bara så det inte bränns.
Ta fram och låt lasagnen bara stanna i kokningen innan du börjar lägga upp. Njut, bli varm, mätt och riktigt nöjd.
Det bästa med den här enkla och billiga rätten är att mycket går att förbereda, både bechamelsåsen och tomatsåsen går att göra innan. Vill du kan du göra allt dagen innan och bara gratinera när det är dags. Eller också gratinerar du dagen innan och bara värmer. Snacka om snabbt.