Kålpuddning – varje människas rättighet!

Det började i lördags. De bara låg där och liksom bjöd ut sig. På Bondens egen Marknad. Jag kunde inte låta bli så jag köpte.

Ett vitkålshuvud alltså. Från Wåhlstedts Gård i Dala-Floda
I går började förberedelserna. Tinade upp färsen, 1 kg, från Björsbo Gård. Skivade vitkålshuvudet  tunt och brynte det i omgångar med mycket smör.

Blandade sedan det ljuvligt doftande brynta kålet med sirap och salt. Mycket av varje ska det vara.
I dag när jag kom hem satte jag ugnen på 225°. Hackade 1 lök som jag brynte försiktigt. Blandade den med färsen, salt, peppar, 2 ägg och några dl mjölk, smeten ska vara lite lös.
Bottnade 2 formar med kål, sedan all färs och överst resten av kålet. Ca 50 min i ugnen och sedan kan du njuta. Kanske med potatis. Men definitivt med lingon!

Ja, denna bild kan verkligen inte göra Kålpuddingen rättvisa. Hoppas du unnar dig denna rättighet trots allt.