Blommande soppa och vardagssriddare.

Soppa hit och soppa dit. Jo, men visst är det både gott (oftast) och prisvärt. Dessutom ofta himlans snabbt att göra. På vår meny stod Blomkålssoppa och Fattiga Riddare denna dag. Fattiga Riddare har jag inte gjort sen jag vet inte när. Men nu var det dags. Började med soppan:
IMG_9815Delade ett blomkålshuvud i bitar. Ner i kastrullen så att vattnet knappt täcker. Grönsaksbuljong – tärning av valfri sort. Kanske två. Lite timjan. Låt koka tills kålet är mjukt. Det tar kanske 10 minuter.

Under tiden förbereder du riddarsmeten: vispa ihop mjölk och mjöl med ägg, kanske 3 dl mjölk, 1 dl mjöl och 2 ägg för 4 – 5 personer. Lite salt med. Och ha ca 8 skivor formbröd i beredskap.

När kålen är mjukt kör du det i en mixer alt matberedare. Har du mixer får du nog med det mesta av buljongen också. Ner med några rejäla klickar crème fraîche. Smaka av med salt och lite peppar. IMG_9817 Klart att njutas. Milda fina smaker minsann. Soppan kan toppas med räkor, skinka eller något annat gott som man har hemma.

När soppan är avnjuten hettar du upp en stekpanna, ner med  rejält med smör. Ha inte för hett men ändå bra fart i pannan.

IMG_9821 Doppa en skiva rostbröd i äggmjölken, den kan få dra åt sig lite. IMG_9825Stek sedan på båda sidor tills skivan blir brun och ser frasig ut. Mycket smör!IMG_9819På med socker och kanel. Eller äppelmos. Riktigt gott och ett bra sätt att ta reda på gammalt rostbröd dessutom. Glad vardag!