Tisdag – en pajdag!

Vad gör man när man har en bit god rökt skinka från Lima, ett gäng ägg, lök, gott om smör, en skvätt grädde och en bit god ost? Ja, man kan säkert göra en massa saker men här blev det en variant på  Quiche Lorraine, ost- och skinkpaj. I ursprungsreceptet har man bacon eller fläsk och ingen lök.
Men så här gjorde jag: skalade och skivade gula lökar, 3 st till 2 pajer, och lät dem smälta i smör och olivolja.
Under tiden sätter jag ugnen på 225° och gör pajdegen i matberedaren, ca 5 dl mjöl, lite salt, smör tills det blir grynigt, kanske 150 – 200 g, sedan vatten så att det blir en deg.
Trycker ut i 2 smorda formar. Det behöver inte bli vackert ; )
Skär skinkan i lämpliga bitar och låter den smälta med i lökpannan. Löken får en fin smak av det rökta.
Riv under tiden en djup tallrik full med god ost, kanske prästost?
Nu till äggstanningen: vispar i hop 5 ägg, häller i gräddskvätten som var kvar ca 1 1/2 dl, fyller på med mjölk, kanske 4 1/2 dl. Salt och nymalen svartpeppar.
Bottnar sedan pajerna med lök- och skinkblandningen. Sedan kom jag på att jag hade soltorkade inlagda tomater. Så jag strimlade några sådana och slängde i den ena pajen för att testa. Därefter osten. Och sedan fördelar jag äggstanningen över hela härligheten.
Å så skjuts in i ugnen. Ca 20 – 25 min tills de blir bruna och fina. Och goda!
Här blev det sallad till, med avocado. Mumsigt.  Inget märkvärdigt alls med andra ord. Och pajen blir ju snabbmat med några enkla grepp dagen innan, t ex kan man ju skala, skiva och bryna löken och kanske sno i hop pajdegen. Sedan är det ju så enkelt och bra med paj att man kan fylla den med egentligen vad man vill. Så gör det.

2 reaktion på “Tisdag – en pajdag!”

Kommentarer inaktiverade.