Syltad svamp – det är grejer det.

Ett litet tillbehör som jag ätit vid några tillfällen men faktiskt aldrig gjort själv är just syltad svamp. Inlagd helt enkelt i ättikslag och så god till kötträtter. Har du inte fått tag i trattisar eller kantareller i år kan du använda torkade. Det gjorde jag. Blötlade svampen i varmt vatten. Använder du färsk svamp så förväll dem först (koka alltså).
Kokade sedan en lag på 1 dl ättika, 24%, 1 dl socker och 3 dl vatten. När det kokat så har du i valfria kryddor, jag tog 1 lagerblad, 5-6 kryddnejlikor, pepparkorn av vit- rose- och svartpeppar och lite timjan. Lägg sedan svampen, utan spad, i en burk och fyll upp med ättikslagen med kryddor och allt. Låt stå minst ett dygn men den håller flera månader. Njut sedan denna sockersura delikatess till köttfärsbiffar, stekar, i sallader, till den grillade köttbiten o s v.