Måndag. Lökigt värre.

IMG_8584Tog fram min gamla slitna kokbok ”Hirams bästa”. Bläddrade lite och upp kom Gratinerad löksoppa. Perfekt när det börjar hösta till sig. Gör så här:

Skala och skiva en så där 3-4 gula lökar.
Häll i lite oliv- eller rapsolja i en rymlig kastrull och sätt den på plattan.

bildI med löken när oljan börjar bli varm. Men sänkt då genast värmen, löken  ska bli glansig och mjuk på svag värme. Det tar en stund, kanske 20 minuter.
Rör då  och då. Om du vill ha en lite simmigare soppa så pudrar du nu över ca 1 msk vetemjöl.

Annars häller du bara på buljongen direkt, 1 1/2 liter ska det vara. Ta gärna höns- eller grönsaksbuljong. Salta och peppra, smula över 1 tsk timjan.
bild-1Låt koka i ca 20 minuter. Under tiden förbereder du brödet som ska toppa soppan.
Skiva upp, bred med smör, dela i bitar och doppa i rikligt med riven ost, t ex prästost blandad med parmesan.

Sätt ugnen på grill och 250°. IMG_8596 Har du ugnsfasta skålar så ställ dem i en långpanna. Sleva upp soppan i skålarna.IMG_8597 Toppa med de ostsmäckade brödbitarna, osten uppåt, tätt tätt.
Har du inte skålar så låt soppan vara i kastullen och toppa soppan i den i stället.
Och in i ugnen för gratinering, det tar några minuter, 8 – 12.
Men håll koll, alla ugnar är olika…
IMG_8600Pass upp för de varma skålarna vis serveringen.

IMG_8603

Känn doften. Och smaken.Njut, njut, njut. Lökigt värre!