Smarriga supersmaker – såsigt värre

Fina älgbiffen plockades fram ur frysen gömmor. Nu ska här kokas sås som anstår denna råvara. Slänger i tärnad rotselleri, 2 hackade charlottenlökar,  2dl russin,  2 Fond du Chef Beef, 1 liter vatten, 3 lagerblad och en halv flaska rödvin i en kastrull.
Låter koka i ca 30 – 40 min. Under tiden fixar vi lite rotsaker för ugnsbakning, mannen och jag.
Morot, kronärtskocka, potatis, och palsternacka skalas, skär i stavar och bryns, i mycket smör och olja,  först i stekpanna.
Sedan i ugnsfast form och in i ugnen med salt och peppar på. I ca 30 – 40 min.
Silar av såsen i en sil så. Låter några små russin slinka med i såsen. Häller den avsilad i en kastrull och smakar av med sirap och balsamvinäger. Kanske lite salt. Låter koka i hop igen.
Efter lite rådrum bestämmer vi oss för att skiva upp ryggbiffen i skivor, tjocka fina, för att hastigt bryna dem i het panna med mycket smör. Detta gör vi strax innan serveringen och låter bitarna vila en stund på stekfat under folie.
Våga prova att steka dem en kort stund och låt dem sedan få mogna under foliet, det blir så bra.  Allt annat kan vänta, såsen , rotsakerna, anpassa måltiden efter köttet, eller snarare: låt allt annat gå nästan färdigt innan du steker köttet. Du får lön för mödan: ).
Koka upp såsen, ta den av värmen och vispa i några matskedar smör.
Låt tallrikarna bli varma på ugnsluckan och servera sedan med ”såsen” eller kanske skyn, som en spegel.
Ja vad ska man säga. Laga själv så får du smaka. Så gott!