What! Lingonpaj?

Jo du, så blev det. Det började med en riktigt smaskig svampsoppa, helt enligt skissen i ett inlägg från förra året, läs mer om enkla svamsoppan här.
Men något efter soppan brukar vara bra i en aktiv familj där mamman dessutom ofta är sugen på något sött och gott….
Kikade i frysen och hittade först inget som verkade användbart. Men under en frusen brödbit hittade jag en påse lingon. Hm…kanske man ska prova att göra en lingonpaj med knäcktäcke? Så fick det bli.

Satte ugnen på 175°.
Strödde ut lingon i en form, så pass att det blev ett tjockt lager. På med några matskedar socker och dito potatismjöl, liksom strödde  det hela över lingonen. Annars blir lingonen både för sura och för ”blöta”.

Knäcksmet: Smälte 125 gram smör i en kastrull tillsammans med 1/2 dl grädde och 1/2 dl ljus sirap. Lät det koka upp. Blandade 2 dl havregryn med 2 dl socker, 1/4 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver. Hällde över det smälta och blandade i hop till en smet. IMG_8324
Bredde smeten över lingonen och så skjuts in i ugnen i ca 40-50 minuter tills ytan blivit vacker ljusbrun. IMG_8325Jag ångrar inte att jag testade att göra denna godsak. Gör den du med ; ).

IMG_8328Och njut tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass. För en njutning var det verkligen.