Supersöta sockekicken

I mitt kylskåp brukar det titt som tätt stå ett antal övergivna äggvitor. Perfekt att använda till maränger.
Bara ordet maräng. Eller hur? Visst smälter det i munnen? I dag testar jag att göra Kokosmaränger. Så här:
Sätter på ugnen på 125°. Tar ett helt fettfritt kärl, eller bunke kanske man säger, och vispar i den 3 äggvitor till fast skum. Till detta krävs elvisp.
Om de inte blir fasta beror det förmodligen på att bunken eller visparna kanske var lite feta, eller att ett spår av äggula fans med i vitan. Då är det bra att börja om med nya äggvitor ….
Tillsätt 3/4 dl socker och någon liten droppe ättikssprit och vispa i ca 1 minut.
Tillsätt ytterligare 3/4 dl socker och vispa tills smeten är riktigt blank och vit.
Det tar ca 5 – 7 minuter.
Vänd försiktigt ner ca 1 dl kokosflingor i marängsmeten med en sked.
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper på. Strö över lite strösocker över varje maräng.
Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme. Stäng sedan av ugnen och låt dem stå kvar på eftervärme i minst 2 timmar eller över natten. Du blir belönad av den goda kokosdoften som sprider sig i köket : )
Servera dessa spröda godsaker med segt innandöme tillsammans med  mörk chokladsås, färsk frukt och vispad grädde, eller en klick glass. Och njuuuuut.
Om du händelsevis behöver ett enkelt recept på chokladsås så kommer det här: Koka upp 2 dl vatten och 1 dl socker i en kastrull. Låt koka i min 5 minuter, vispa därefter i 1 dl kakao, låt koka ihop. Servera!