Sunda tårtan smakar smaskens

Så här när semestern börjar ta slut och man ska i arbetskläderna igen börjar ju tankarna på ett nytt och sunt liv. Ja, eller något åt det hållet i alla fall…..

IMG_8290Då vill jag tipsa om denna mycket fräscha och goda tårta gjord på för mig helt nya ingredienser. Den lämpar sig mycket väl för den som är laktos- och/eller glutenintollerant också. Dessutom är den verkligen ett sätt att behålla sommarkänslan på. Inspirationen kommer från Elle Mat & Vin.

Bli inte avskräckt av de olika momenten och alla ingredienserna, det är verkligen inte så svårt som det kan verka och allt  som du behöver hittar du i en välsorterad matvarubutik. Och du behöver ingen ugn. Och nej, det är verkligen inget mjöl, inget smör och ingen grädde inblandad. Inte ens ett ägg….

Eftersom tårtan har ett moment där den ska frysa så behöver du lite tid. Å andra sidan kan du med fördel göra tårtan en eller flera dagar i förväg och förvara den i frysen. Tänkt då på att den behöver ca 45 minuter på sig att tina till lagom konsistens

Börja med att lägga 4 dl cashewnötter i blöt, vatten så det täcker nötterna, i några timmar.
IMG_7805Gör sedan botten: hacka 1 dl valnötter, 150 g sötmandel och 1 dl solrosfrö.
Blanda det med 1 msk kokosflingor i en skål.
Smält 1 msk kokosolja och 5 msk agavesirap i en kastrull på spisen. Det går snabbt.
Blanda sedan det smälta med nöt-kokosblandningen.
Klä insidan av en form med löstagbar kant med plastfolie. Formen kan vara ca 22 cm i diameter.
IMG_7806Tryck ut smeten i formen och ställ in formen i kylen medan du gör mellanlagret.

Mellanlagret: Häll av cashewnötterna och kör dem i en matberedare till smulor. Smält 1 dl kokosolja med 1, 5 dl agavesirap i en kastrull på spisen. Mixa i det i nöthacket tillsamman med 1/2 tsk vaniljpulver och saften från 1 citron tills allt blir en smet. IMG_7807Bred ut den på din tårtbotten och ställ allt i frysen. Låt de med fördel stå där ca 30 minuter innan du gör och lägger på toppingen.

Topping: mycket enkelt. Kör 2 dl frysta jorgubbar med 2 dl frysta hallon, 1/2 dl vatten och en matsked agavesirap i mixern till sorbetliknande konsistens.
Ta fram tårtan ur frysen och bred på sorbeten. Ställ sedan tillbaka hela härligheten i frysen igen.
IMG_8003När det är dags tar du fram tårtan, lossar den löstagbara kanten, drar försiktigt av plasten och garnerar med lämpliga bär eller kanske med frukt.

Låt alltså tina i ca 30 minuter om den är helt nygjord ( i frys kanske 2 timmar innan den ska ätas) eller längre 45 – 60 minuter om den varit fryst i flera dagar.

IMG_8009Testa den, du kommer inte att ångra dig : ).