Söt oxveckotröst

Har du också några riktiga favvorecept? Här kommer ett av mina som en liten repris.Kan behövas så här till helgen i oxveckorna…

Det här är Tores recept. Alltså han Wretman you know. Ett fantastiskt enkelt och riktigt gott  efterrätts sådant. Man gör tunna flarnliknande bottnar som läggs i hop med vaniljglass emellan och så chokladsås uppepå.  Jag har i alla år gjort tre tårtbottnar men här får ni bakelsevarianten som jag tycker är mycket enklare att lyckas med. Vi skrider till verket:
Sätt ugnen på 200 °.
Receptet räcker till 8 personer, eller två tillfällen för 4…
Blanda en smet av 50 g avsvalnat smält smör, 100 g mald mandel, 200 g strösocker (2 rågade dl), 1 ägg, 3 äggvitor och 25 g vetemjöl (knapp 1/2 dl). Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar. Rita rundlar med hjälp av, ja kanske en tekopp, ca 11 cm i diameter. 8 på varje plåt.
Klicka ut smeten i rundlarna och bred ut den lite. Det behöver inte vara ända ut i kanterna, de flyter ut lite.Grädda en plåt i taget tills de blir gyllenbruna och kanske lite till i kanterna.
Lossa försiktigt från papperet med stekspade när de svalnat något. Låt dem sedan svalna helt.
Dessa kan göras någon dag innan om man vill.
Chokladsåsen gör jag alltid så här, för 4, koka 1 dl vatten med 1 dl strösocker 5 minuter. Vispa i 1 knapp dl kakao. Koka upp. Klart! Låt svalna något.

Lägg nu ett flarn som botten, en rejäl klick vaniljglass uppepå, ett till flarn som tak å så den goa chokladsåsen på toppen.Kan det bli mycket bättre? Näe knappast 🙂