Mycket mumsig midsommartårta

Maräng – så gott och så lätt. Supergoda tårtan gjorde vi till vår studentmottagning och folk bara åt och åt och åt. Kul! Dessutom ett enkelt recept som kan förberedas och som räcker till MÅNGA. Men håll i dig: det går åt 16 ägg! Ha några i reserv, ibland så lyckas man ju inte skilja vitan och gulan åt, det är dessutom mycket noga när det gäller vitan att det är just bara vita.
Och bottnarna, 2 st, tar 5 timmar var, minst, i ugnen…Men kan stå över natten så det är mitt tips, börja 2 dagar innan och stoppa in dem, 1 varje kväll, innan du går och lägger dig.
Glöm inte att stänga av ugnen bara : ).

Sätt ugnen på 250°. Vispa 8 vitor till första bottnen med elvisp till hårt skum i helt ren och fettfri bunke. Tillsätt  4 dl socker och vispa några minuter till.
Bred ut marängsmeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Lämna några centimeter längs kanterna, den flyter ut lite. Om du vill kan du strö mandelspån på smeten.
Ställ in i nedre delen av ugnen och stäng av värmen efter 2 minuter, annars blir den bränd. Låt stå med stängd ugnslucka i minst 5 timmar eller över natten.  Gör den andra bottnen precis på samma sätt.
Citronkrämen kan du också göra minst en dag innan. Blanda 16 äggulor i en rostfri bunke med 3 dl socker, rivet citronskal från 4 citroner (var riktigt noga med att ta bara det allra yttersta av skalet annars blir det en bitter bismak på allt), och saften från de 4 citronerna. Ställ skålen i ett vattenbad i en kastrull och värm under kraftig vispning. Ta inte för mycket vatten i kastrullen och stäng av plattan om det börjar koka. Äggkrämen får nämligen inte börja koka. När krämen tjocknar lyfter du ur den ur vattenbadet. Låt den kallan.
När du ska fylla tårtan är det dags att ta loss bottnarna från bakplåtspapperet. Det är inte alltid så lätt. Men här får du ett tips: lägg botten i frysen någon timme så blir det mycket enklare att lossa papperet.
Vispa upp den kalla och lite stela citronkrämen. Blanda sedan citronkrämen med 8 dl hårt vispad grädde och bred ut på den ena bottnen. Lägg den andra uppepå.Garnera med det som passar och servera med rikligt med färska jordgubbar till. Så gott när den söta marängen möter den syrliga citronkrämen.
Mycket mumsigt helt enkelt : ).