Lägg rabarber på rabarbern!

IMG_0713Jag älskar rabarber! Så är det bara. Men kärleken har varit obesvarad de senaste åren.
Har köpt plantor som det har varit dålig fart på. Sneglat på andras fina välväxta plantor och känt habegäret. Och sorgen när ingen tar hand om den fina växten. Gjorde då en efterlysning på Fejan och fick massor! Tack Ewa och Veronica. Så här kommer några rabarbertips i all enkelhet.

Saft:
2 liter skuren eller 1kg hel rabarber
ca 4 – 5 dl vatten
6 dl socker per liter avrunnen saft.

Skölj rabarbern och skär den i bitar. Lägg dem i en kastrull. Häll över 3-4 dl vatten och låt koka i ca 10 minuter. Tryck rabarbern lite mot kanten så den får avge sin saft.
Häll bärmassan i silställning och låt rinna i ca 30 minuter.
Mät den avrunna saften och häll upp den i rengjorda grytan. Koka upp. Mät upp socker, lite i taget i saften, och rör om. Koka upp på nytt. Ställ sedan grytan av spisen och låt stå en stund, ca 5 minuter, skumma sedan av.

Häll upp i väl rengjorda och varma flaskor. Jag brukar lägga flaska och kapsyl i ugnen på 100 ° en 30 minuter innan det är dags. Fyll ända upp till ytspänning och sedan på med korken. Detta brukar hålla ovälkommet mögel på avstånd.

Du kan naturligtvis välja att låta en öppnad vaniljstång koka med rabarbern och/eller citronsaft samt kanske lite rivet citronskal, det yttersta. Eller varför inte blanda jordgubbar och rabarber. Det blir riktigt gott.

Receptet kan användas till alla bär och ger ca 1 – 1 1/4 l saft.

IMG_0773Saften är supergod verkligen. Kanske även till en bit rabarberkaka?
Prövade Allt om Mats recept på just rabarberkaka som du hittar här. Riktigt bra faktiskt. Jag hade ingen majsstärkelse men det funkade fint med potatismjöl i stället. Uppepå rabarbern strödde jag socker och hyvlade på lite extra smör innan kakan gick in i ugnen. Perfekt!

IMG_0741GOTT! Prova får du se.

Sista receptet för denna gång får bli rabarbermarmelad. Här tog jag matlegenden Hirams recept.
Hittade receptet på en länk här så varsågod.
Det jag kan säga är att marmeladen blir lite bitter. Jag gillar det.
Men om du inte vill ha den lilla touchen av bitterhet så ta då inte hela citronskivor i utan nöj dig med saften och det yttersta gula citronskalet.  Häll upp på väl rengjorda burkar som fått gå varma i ugnen på 100° i ca 30 minuter innan. Låt burkarna svalna upp och ned för säkerhets skull. Det blir vakuum som förhindrar mögeltillväxt.

IMG_0728Njut på en rostad macka. Så gott. Allt för nu.