Hyllning till Hiram – Djävulsflotte

Matjournalisten Märit Huldt, ”Hiram”,  är en av mina inspirationskällor. Jag har vuxit upp med hennes resonerande recept och gillar dem fortfarande skarpt. Nästa år är det 100 år sedan hon föddes. Hittar ni en av hennes kokböcker så köp den direkt, man blir glad av hennes recept.
I dag ska jag laga hennes Djävulsflotte, en efterrätt. Blanda allt i en liten matberedare: 40 g smält mörk choklad, 2 msk smält smör, 1 1/4 dl mjölk, 2 dl vetemjöl, 1 kryddmått salt,
1 1/2 dl socker, 2 tsk bakpulver, 1 tsk vanilj, och 1 1/2 dl hackade hasselnötter.
Häll i en smord form.
Blanda 1dl socker, 1 dl farinsocker och 2 msk kakao.
Strö det över smeten i formen. Häll 2 dl kokande vatten över alltihop.
Det ser verkligen hopplöst ut. Men sätt in formen i ca 175 ° varm ugn i ca 45 min. Låt den kallna och servera den med vispad grädde.
Djävulsflotten är inte vacker, jag vet, men mycket god. Och vad är viktigast?
Den lär bli bättre en dag senare….Om det blir något kvar. Tack Hiram.