Äppeltjockis mättar fint

Soppa är härlig höstmat, eller hur? Och kan ju lagas i många varianter och serveras med olika tillbehör. Har du idétorka där så skriv ”soppa” i sökrutan på bloggen så får du några förslag. Men nu var det inte soppa jag skulle skriva om utan faktiskt det man kan äta efteråt liksom. Pannkaka ja, du gissade rätt. Men inte vilken som helst utan tjockpannkaka täckt med äppelklyftor, kanel och socker. Det du!
Sätt ugnen på 225°. Skär äpplen, kanske 3 st, i fyra delar, skär bort kärnhusen och skiva dem sedan tunt.
Vispa en pannkakssmet av ca 3 dl vetemjöl, 1 dryg tsk salt, 7-8 dl mjölk och 3 ägg.( Ta lite mjölk i sänder och vispa smeten klimpfri, tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan.)
Lägg 75 gram smör i en långpanna och låt det smälta och bryna lite i ugnen. Brynt smör ger en så god nötaktig smak.
Ta ut plåten och låt smöret svalna något. Smörj hela plåten med lite av det smälta smöret, kanske med hjälp av en brödpensel.
Häll sedan i pannkakssmeten och ”dra” med en gaffel lite från kanterna så smöret fördelar sig lite i smeten. Stick ned äppelskivorna i smeten, taktegelvariant kanske?
Krydda med kanel och strösocker. In i ugnen tills allt är gyllenbrunt, kanske 20 . 25 minuter.
Ta ut och låt svalna något. Njut av doften : ).
Ät som den är eller kanske med glass eller grädde.