Äppel päppel caramell

”Åh så gott” – säger min nära och kära. Jag kan bara hålla med. Några enkla moment och lite mod är vad som krävs. Och några äpplen.

Ta en liten tjockbottnad stekpanna och koka i hop 1 dl strösocker och 1/2 dl vatten på svag värme tills det blir lite ljusgult. Passa fingrarna bara, det här är hett!IMG_8927Häll snabbt caramellen i några formar, jag hade aluminiumformar men det funkar säkert med andra små ugnsfasta,  och försök att snabbt att få massan att sprida sig i formbottnen.
Jag tycket inte riktigt att det blev bra när jag gjorde det, men det visade sig att det verkligen inte hade någon betydelse för det goda slutresultatet. Så var inte rädd : ).

(Ställ sedan stekpannan i varmt vatten, det är inte lätt att få rent från sockermassan annars.)

IMG_8928När caramellen  stelnat kan du lägga på äppelklyftor uppepå. Lite strösocker på dessa.
Ta en bit färdig smördeg och kavla ut.IMG_8932 Skär ut bitar som täcker formarna. Gör några lufthål i degen. Grädda i ca  225° mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt dem svalna något.
IMG_8942Peta lite under äppelskivorna och servera dessa godsaker upp och ned, utan formen, ljumma med vispad grädde. Så ljuvligt gott och sött. Perfekt på en söndag. Eller en annan bra dag.