Annas supersöta hallongömma.

Jag måste bara berätta om denna supergoda dessert: Hallonpavlova.
Föresten, ni vet väl att namnet Pavlova kommer just från en Pavlova nämligen Anna. Anna var en ryskfödd prima ballerina som var en av de första ballerinorna att turnera över stora delar av världen. Hennes främsta roll var ”Den döende svanen”.  En bakelse av maräng gjordes till hennes ära under en turné i Australien och Nya Zeeland. Och båda länderna säger sig ha varit först med denna goda skapelse.
En Pavlova kan göras med lite olika smaksättning. Och denna gång blev det hallon. Inspirationen kommer från tidningen Elle Mat & Vin.

Du behöver följande:

Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
2 tsk citron
2 dl hallon

fyllning:
3 dl vispgrädde
1 msk socker
hallon
kolasås
ev pistaschkärnor

Sätt ugnen på 150°. Vispa vitorna i ren och torr bunke.Vispa dem hårt. Tillsätt först häften av sockret och citronsaften. Vispa vidare tillsätt sedan resten av socker och citron.

IMG_1325Vispa några minuter till och gör sedan det berömda ”uppochner”-testet.

IMG_1326Vänd nu ned hallonen försiktigt. Lägg bakplåtpapper på en plåt.

IMG_1327Vänd ned hela marängsmeten uppepå och forma en ganska kompakt rundel. Ställ in mitt i ugnen i ca 1 timme.
IMG_1330Marängen är klar när den är fast på utsidan. Passa på att njuta av den underbara dofetn hallon när du tar ut plåten. Lossa lite försiktigt marängen med stekspade från papperet och låt sedan svalna. Lyft över till lämpligt serveringsfat med hjälp av några stekspadar och någon extra hand…..
Garnera den underbara bottnen med grädde, hallon och kolasås, ett recept hittar du här. Vill och har du så hackar du pistaschnötter och strösslar uppepå. Har du missat att handla hem just det så blir det gott ändå. Kanske lite citronmeliss istället då ; ).

IMG_1337Underbart gott som alla gillar, det kan jag nästan lova. Pavlova.