Vardagsgott

Mat ska vara gott och ätandet trevligt. Varje dag helst. Busenkelt. NOT. Men här kommer några tips, mer eller mindre hemlagade : ).
I förra veckan brann det under mina skosulor, tiden var knapp och planeringen obefintlig. Sprang in på Ica, greppade några tomater och avocados, en kartong ägg, en förpackning örtmarinerad fetaost och en förpackning ugnsmarinerad Siljanslax. Hem och hackade i hop en sallad toppad med den örtmarinerade osten, kokade ägg, skivade upp en bit bröd och så var det bara att äta. Inte billigt direkt men gott, snabbt och enkelt. Dessutom har man ju klarat av den ”obligatoriska” fiskmåltiden….

Fläskpannkaka är en annan bra räddare men den kräver lite arbete. Har jag bråttom så vispar jag smeten, 4 dl vetemjöl, lite salt, 1 l mjölk och 4 ägg,  och tärnar det rimmade sidfläsket dagen innan.
Då är det bara på med ugnen när man kommer hem, 250°, i med en rejäl klick smör i en långpanna, in i ugnen och låt smöret bli lite brynt innan du tar ut långpannan, i med fläsket och in i ugnen igen och låt det brynas. Ut med plåten igen och i med smeten. Dra liksom runt lite med vispen så att fläsk, fett och smet blandar sig något. In igen och sänk värmen till 225°. Klart när den är fint brungräddad, kanske efter 25 min. Lingonsylt, eller rårörda lingon till. Å så gott.

Panerade fläskkotletter är en riktig favorit hemma hos oss. Fläskkotletterna blir så saftiga och fina när man panerar dem. Vänd dem först i lite vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sedan i ströbröd. Stek i rikligt med smör och olja och passa, panerad mat blir ju lätt bränd. Ha en lägre värme helt enkelt. Njut med lite spagetti, eller risoni, som toppats med nyriven parmesan och svartpeppar.

Allt för nu : )