Tugga och svälj – crossover på älg

Ja, fast man kan ta nötkött också skyndar jag mig att säga innan du slutar läsa.
I det här inlägget kommer du också att se hur enkelt du helsteker kött. Om du händelsevis tycker att det känns svårt.
Observera också att om du ha syltad svamp till denna goda rätt, vilket jag verkligen rekommenderar, så börja åtminstone dagen innan med den. Receptet hittar du här.

En helt underbar rätt såg dagens ljus i går i vårt kök. Hittade nämligen en bit älginnanlår i frysen på torsdagen och blev glad. Men vad skulle vi hitta på med den?
Maken, som ju är en grillfantast, bestämde raskt att den skulle helgrillas. Jag började bläddra i kokböckerna för att se vad vi skulle kunna hitta på att göra som tillbehör. Hade för mig att jag sett något i Kalle Moraeus  och Rickard Nilssons ”En matresa i Dalarna”, den innehåller en del bra viltrecept. Mycket riktigt. Så jag lät mig inspireras av ett av deras recept: Tagliata” på älgfilé med syltad svamp, lingon, parmesan- och olivsås. Trots att vi inte hade filé, lingon eller oliver så blev detta en höjdarmiddag : ). Och låt dig inte avskräckas av detta långa inlägg, det består faktiskt bara av tre saker: köttet, såsen och potatisen. Ja, å så uppläggningen förstås.
Vi grillade den indirekt, du kan läsa mer om indirekt grillning här om du vill.
Annars gör du med fördel helt kött i ugnen, kanske så här:
sätt ugnen på 175°,  krydda köttbiten med salt, peppar och timjan, lägg den i långpanna.
In i ugnen med köttermometer.  Det tar ca 50 min per kg om du vill ha köttet rött och då visar termometern ca 60° och inte mer. Håll koll på termometern på slutet för då stiger graderna snabbt. Och var inte rädd för att köttet blir för rött. Låt den inte gå över 63°, när köttet får vila i folie så eftergräddas det en aning, det räcker.  Och torrt, grått kött är inte så kul. Köttet ska vila minst 20 min men kan absolut ligga längre om det krävs. Detta gäller även helgrillat kött. Och det kan ju passa bra om man vill göra klyftpotatis till köttet : skala och potatis och skär i klyftor, lägg på plåt och ringla olivolja över , salt och svartpeppar. Detta medan köttet står i ugnen. Höj snabbt ugnsvärmen när du tagit ut köttet och in med potatisen i ca 30 min på 225-250°.
Parmesan- och olivsåsen gjorde jag så här: lade 1 äggula, 2 krossade vitlöksklyftor, 3-4 sardeller, 1 tsk fransk senap, 100 g riven parmesan, 1 dl hackad mandel samt 1/2 dl vatten i en matberedare med kniv monterad. Har du några gröna, kärnfria oliver så släng i dem också. Mixa allt till en slät sås. Häll i 1/2 dl balsamvinäger och mixa i gen. Tillsätt sedan olja i en fin stråle, droppvis. Totalt ca 3 – 3 1/2 dl och blanda gärna tex oliv-raps och majsolja. Tänk bara på att om oljan är smakrik så kan just den smaken ta över på ett kanske lite olyckligt sätt….Smaka sedan av såsen med salt och en nypa socker. Den ser trist ut i färgen men det hela blir faktiskt ok när man lägger upp det. Och himmelskt gott : ). Dessutom kan man med fördel göra såsen någon dag i förväg vilket kan vara bra om man ska bjuda på rätten.

Bottna med sallad, gärna olika sorter men ruccola är ett måste. Lägg köttet över salladen och ”rippla” över såsen. Toppa med frysta lingon om du har. Det hade inte jag så det blev frysta vinbär, så gott! Servera med den syltade svampen och klyftpotatis om du vill. Underbart, smakrikt och rätt vackert, eller hur?