Saturdaynight chicken

Viss känns det rätt med lite nostalgi i bland? Här bjuder jag på ett recept av den legendariske Carl Butler i vars restaurang jag satt tillsammans med mina föräldrar och lillebror någon gång i början av 70-talet. Restaurangen hette Svensson och Butler och låg på Rörstrandsgatan i Stockhom. Det var både restaurang och butik där fantastiska tyger såldes och underbar rustik franskinspirerad mat serverades.Tyger? Ja Svensson var nämligen ingen mindre än den framstående designern Inez Svensson.
Upplevelserna på denna restaurang är nog en av anledningarna till mitt förkärlek till mat.

Nu är både Carl och Inez borta men jag har tre nötta kokböcker som Carl Butler är pappa till. Här kommer en tolkning av ett recept från 70-talet: Skinkgratinerad kyckling med fransk tomatsallad. Salta och peppra ett kycklingbröst (”filé”) per person. Vänd dem sedan vetemjöl,därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Bryn brösten lätt i smör, passa så de inte bränns det gör det lätt. Lägg brösten i en ugnsfast form och strö gärna över lite salvia, eller någon annan krydda du gillar. Häll gärna över överblivet smör från stekpannan över kycklingarna. Gratinera i 225° i ca 15 min. Ta u t dem och lägg en skiva god rökt skinka ( eller ta den du ev har hemma, det gjorde vi ) på varje och därefter några skivor god ost, schweizerost om du har, prästost funkar också bra.
Sätt in i ugnen igen och gratinera till osten ser lagom god ut.
Servera med en tomatsallad där du varvat tomatskivor med tunt skurna lökringar, räkna cirka 2-3 tomater per person och 1/4 lök, i en skål, häll över en vinergrätt och smula över oregano, salt och peppar.
Vill man och är extra hungrig så föreslår jag en bakad potatis. Den kan du baka medan du förbereder kycklingen. Linda sedan in den i folie så håller värmen tills allt är klart.
En riktig 70-tals middag. Och du, glöm inte den röd- och vitrutiga duken och den tomma vinflaskan med en ljusstump som brinner…..