Mojig kulpotatis till höstgrill.

Fick njuta en fin testresa i, vad man i Stora Skedvi kallar, Sveriges Toscana.
En resa där jag fick insikter och utsikter. Träffade stolta livsmedelsentreprenörer som i generationer har brukat jord och fött upp djur. Träffade eldsjälar som ger arbete åt många i bygden och en nyinflyttad bagare med obegränsade utvecklingsidéer.

Anita Roslund, potatisodlare, berättade med glöd om tillagning av denna ädla knöl.
Tack vare dig Anita sitter vi nu här med ”kulpotatis” tillagad i ugn och mojo som tillbehör. Ja, kryddad med grillad fläskkarré från Forssa Gård och dito ryggbiff från Pollacks Gård, inhandlat på Visthusboden i Stora Skedvi. Höstgrill med fina råvaror.
Kulpotatis är de där små som blir bortsorterade när vi kräsna konsumenter ska få köpa potatis i butik.
Du som inte har tillgång till denna produkt tar lämpligen och delar potatisarna innan du lägger dem i form eller långpanna, behåll skalen på, på med olivolja, salt, peppar och någon god krydda, färsk om du har. Baka av dem i ugnen på 225 ° i ca 30 – 40 min. Till dessa serverar du en Mojo, kryddstark sås med ursprung från Kanarieöarna, som du kan dippa potatisen i.
Skär 1/2 röd paprika, 2 tomater och en halv röd chilipeppar i bitar. Lägg i matberedare eller mixer tillsammans med 1 krossad vitlöksklyfta, mald spiskummin, salt och en skvätt olivolja. Kör till slät konsistens, smaka av. Såsen vinner på att stå ett dygn men kan serveras direkt. Underbart smakrik och känns fantastiskt nyttig ; ). Dessutom lätt som en plätt att göra. Tack Anita för tipset!