Med lördagssmak i minnet

Det är så kul när man lagar mat efter nya recept och det blir bättre än vad man tror.
Det blev det i går. Älgstek med vinbärsgräddsås, rostade rotfrukter och kantareller.

Inspirationen kom från en kokbok av Kalle Moraeus och Rickard Nilsson från 2003,
”En matresa i Dalarna”. Den rymmer en hel del bra recept.
Vi tog en liten bogstek av älg, ca 800 g. Har man inte älg så funkar nötkött säkert lika bra. Brynte runt om och lät den gå i ugnen, 100°, med termometer. Slutresultat ska bli rostbiff, dvs ta ut steken när termometern står på 58°, det tar ca 2 1/2 timme, men vakta noga på slutet för då stiger graderna snabbt. Låt steken därefter vila i folie i ca 30 min.
Var inte rädd för att laga mat med termometer. Jag vet att flera har ett motstånd där.
Men det ger en fantastisk dimension eftersom du inte behöver förstöra råvaran, låta den bli överkokt eller skära i den innan den är klar så att köttsaften far all värdens väg.
Termometer kan du sedan använda vid det mesta som du gör ”helt” i ugn eller på spisen. Den kommer att ge dig en ännu större säkerhet och erfarenhet i din matlagning, så är det i alla fall för mig : ).
Medan köttet bakas kan du göra resten. Ansa, skala och skölj ca 100 g rotselleri, lika mycket jordärtskockor och morötter. Dela dem i kuber. Bryn dem runtom i smör och låt dem bakas mjuka i ugnen efter det att du tagit ut köttet, ca 225° i ca 30 min.
Nu till såsen – kronan på verket : ). Skala och finhacka 1/2 gul lök. Fräs den glansigt mjuk men inte bränd, tillsätt timjan, en matsked kanske. Därefter  ca 5- 6 dl kraftig buljong och ca 3 dl vispgrädde och låt koka i hop till en lagom simmig sås, ca 20 min kanske.
Tillsätt en rejäl bit blåmögel ost och ca 2 msk rödvinbärsgelé. Vispa tills allt löser upp sig och smaka därfter av. Kanske lite svartpeppar, eller en nypa socker?
Om du vill och har möjlighet kan du köra såsen i en blender (glasmixer) och sila av inför serveringen. Det gjorde inte vi och det gick liksom bra ändå.
Stek kantarellerna och salta dem.
Skär upp steken och lägg den på varma tallrikar, servera med de underbart goda rotsakerna, svampen och den rent av himmelska såsen. Denna rätt kommer vi att göra flera gånger kan jag säga. Och säkert bjuda på eftersom så mycket kan göras i god tid.

2 reaktion på “Med lördagssmak i minnet”

  1. Hur kryddade du köttet? Kan viltfond funka bra för en som inte har nån hemkokt kraftig buljong att tillgå?

Kommentarer inaktiverade.