Lördagsmat för en greve

”Snälla mamma kan vi inte göra Biff Stroganoff ?”
Vem kan motstå denna önskan. Så sagt blir gjort. Receptet har jag publicerat här på bloggen för två år sedan ca men här kommer det igen, det tål att upprepas.

Rätten sägs ha skapats för den ryske greve Alexander Sergejevitj Stroganov som var tandlös och krävde mycket välkokt och lättäten mat.
Hur som haver så har denna goda rätt serverats under min uppväxt och numera också under mina barns uppväxt och blivit en riktig favorit. Det bästa med den är att du gärna kan göra den dagen innan den ska serveras, den blir bara godare. Hos oss äter vi alltid pasta till, men det är väl en smakfråga.

Skala och hacka 2 – 3 gula lökar.
Strimla kött, vi tog ca 1 kg, av skaplig kvalité, gärna biff annars fransyska.
Bryn löken försiktigt i olivolja och smör, låt den bli glansigt och mjuk. Lägg över i en gryta.
Stek köttbitarna hastigt i smör i het stekpanna. Är köttet kallt så ta lite åt gången annars blir det mer kokt än stekt. Lägg sedan över köttet i lökgrytan.
Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll i kött- och lökpannan och fyll på med  totalt 5 dl vatten. Salt och peppar och mycket tomatpuré, i tub på ca 200g, 2 matskedar fransk senap, smaka av med salt och peppar. Häll i lite citronsaft.
Låt hela härligheten koka tills köttet känns mört, för biff ca 20 minuter och för annat kött kanske 40 minuter.

.

Därefter har du i ca 2 dl creme fraiche och rör om. Smaka av igen, här kan behövas mer av både det ena och det andra.

Servera sedan med rykande nykokt och smörsvängd pasta i varma tallrikar. Kanske lite parmesan på toppen om så önskas. Detta är mat för en greve det, tandlös eller ej ; ).