Improvisation gav resultat – god fredagsmat!

Helt oplanerat kom vi hem i går, fredag, vid kl 18. Kikade i kyl och frys. Hittade en älgfilé och en påse gula kantareller i frysen som vi tinade upp i varmt vatten. (Ja, jag vet att det finns micro men det bär emot att tina så fint kött i den). I kylen fann jag potatis, rotselleri, lök, lite hjortron, grädde och creme fraiche och messmör. Menyn blev som följer:
Älgfilé med messmörsstuvad rotsaks”risotto”, smörstekta kantareller och hjortronmylta.
För två: Vi skalade en bit rotselleri, en stor potatis, en gullök och tärnade allt. Stekte i kastrull med smör under omrörning, saltade lite. Hällde därefter i ca 2 dl vatten, en hönsbuljongtärning, lite grädde och rörde om. Lät allt koka in och därefter i med 2 dl vatten till och 2 msk messmör. Lät allt koka i hop och rörde i bland, det ska vara lite sörjigt, som risotto ungefär. Lät detta puttar på svag värme,  (fyll ev på med mer grädde), tills rotsakerna var genomkokta. Värmde tallrikar i ugnen på max 100°.
Stekte kantarellerna i mycket smör tills det knäppte i dem, de ska vara lite knapriga nästan. Lät hjortronen smälta i en kastrull med lite socker.
Stekte nu filén. Vill du steka den hel så kan du göra det långt tidigare, den kan med fördel vila i folie i 20-30 min. Men stek den ej för länge, använd termometer och max 55 °.
P g a dålig planering och behov av snabb upptining stekte vi i bitar hastigt i het panna med mycket smör.
Serverade sedan hela härligheten på varma tallrikar och var mycket nöjd med våra improvisationer : ). Vilka smaker!