Helgrillad kyckling

Så var det dags igen. För grillning alltså.Vi har en klotgrill och det ger oss en mängd valmöjligheter. Jag tycker inte man ska vara rädd för att prova att grilla helt kött eller rejäla fiskar, det blir ofta saftigt och gott. Hel kyckling är prisvärt och denna gång slog vi till med en majskyckling, maffig och stor.Hackade och rörde i hop de örtkryddor som huset förmådde: basilika, dragon och gräslök. Blandade dessa med olivolja, hackad vitlök, salt och nymalen svartpeppar. Lyfte upp skinnet på kycklingen här och där med en kniv och ”tryckte in ” kryddsmeten.

Resten penslade jag på hela kycklingen. Fyllde buken med vitlöksklyftor och en citron skuren i skivor.

Grillen var sedan länge preparerad. Tack och lov. Här handlar det om indirekt grillning, dvs kol på var sida om kycklingen. Och sedan en aluminiumform under kycklingen.

Termometer ett måste. Efter ca 1 timme under lock bör det vara klar. Men testa temperaturen gärna innan  dess. Vid ca  80° är den klar. Tar man den lite innan så kan den med fördel vila i folie en stund innan tranchering.

Vi gjorde en nudelsallad till. Tog kokta nudlar, sockerärtor, hackad jordnötter och färsk koriander. Gjorde en dressing på sesamolja, lite sambal oelek och sweet chilisås. Det blev riktigt gott. Lycka till!