Franska fredagskäket – vilken hit!

Med inspiration från södra Frankrike kommer dagens fredagsmat. Grunden är från ett recept från ICA, något modifierat dock. Enkelt och synnerligen gott. Rätten består av en tomat- och lökröra, grillat bröd och grillad fläskkotlett. Tjop tjop. Tyvärr kan jag inte ladda upp bilderna men lägger dem på min FB sida så länge.

Till röran. Skala 2 rödlökar och skär dem och 6 plommontomater i klyftor. Dela 1 zucchini på längden och skrapa bort kärnhuset. Skär den i tärningar. Lägg alltet i en kastrull och häll över några matskedar olivolja. Pressa i 2 vitlöksklyftor.

Om du vill grilla är det läge att tända grillen nu. När grillen är tänd är det dags att börja låta röran koka i hop. Salta. Och höj smaken med en matsked socker. Låt röran koka ca 25 – 30 min. Först under lock sedan utan.

Riv 2 mozzarella bollar på rivjärn.

Skär några skivor bröd, gärna ett mer gediget inte så luftigt sådan, kanske ett riktigt surdegsbröd? Pensla skivorna med olivolja. När det är läge att grilla så ta brödet först, det går snabbt. När det är färdigt så strö lite flingsalt på.

Grilla sedan fläskkotletter eller annat fläskkött. Bor du nära en duktig kötthandlare, kanske Visthusboden i St Skedvi där de fina Forrsagrisarna säljs, se till att få fläskkotletter med en rejäl svål på. Då blir köttet fint och saftigt när man tillagar det.
Servera fläskkotletterna med brödet och röran som du toppar med riven mozzarella som får smälta ner i röran. Så gott! Funkar nog fint en lördag också…. ; ).