Första grillhjälpen. Så(s)gott till grillat x 3

IMG_5429Härliga tider. Nu börjar det på allvar. Grillandet alltså. Och i början är det ju ingen konst att variera. Men, handen på hjärtat, efter ett tag blir det rätt tradigt. Så därför. Som en vän i nöden skriver jag detta inlägg till dig ; ).
Några tips i all enkelhet, på goda såser/röra som passar som hand i handske till kanske framför allt kött.

Enklast först, men inte att förakta är chimichurri. Det hela går ut på att man bara pepprar (och saltar , smaksak) köttet innan grillning. Först efter att det är klart förser man köttbiten med den slutliga smaken, chimichurrin. Den kan göra i god tid också, bra va? Här följer två varianter.

Blanda en ”chimichurri” av några matskedar olivolja och därefter spiskummin, paprikapulver, rökt paprikapulver, gärna färsk oregano om du har, 1 vitlöksklyfta riven, rivet skal och saft av 1 citron och så salt.

Eller av följande finhackade ingredienser: en näve färsk koriander, 1/2 rödlök, 1 vitlöksklyfta och 1/2 röd chilifrukt. Blanda med saften från en lime och 1/2 dl olivolja. Lite salt. Ställ åt sidan.
När du sedan grillat ditt kött så toppa med chimichurrin när du serverar, riktigt gott och fräscht kan jag lova.

Finns det något godare än bearnaisesås till kött? Vi gjorde en i går och njöt ordentligt.
Här kommer trygga tips och ett riktigt bra recept som du hittar här.

En annan vinnare och osvikligt god kompanjon till grillat är Vindragarsåsen, ett av min fars säkra nummer. En mycket fyllig, vindoftande och smörstinn historia som inte går av för hackor. Den tar lite tid men är enkel i övrigt.
Receptet finns på ett av mina allra första inlägg. Snälla pröva, den är så god.

Fler tips kommer vad det lider så håll ut ; ).