Bästa pastan alla kategorier

Nu ska du, kära läsare, få mitt allra bästa pastarecept. Jag har delat det här på bloggen för några år sedan men om du missade det så kommer det igen.

Grunden dök upp i mitt liv för drygt 20 år sedan och har sedan dess återkommit med jämna mellanrum. Om du ger dig ut i skogen denna vackra höst och plockar trattkantareller, sedan tar en tur förbi affären och handlar det bästa baconet du vet (för min del blir det Siljans Charks feta goda), penne eller annan liknande pasta, prästost, crème frâiche (det visste ni väl ; ), purjolök, gul lök, ev buljong och curry. Smör har du väl redan hemma. Då är det bara att köra i gång.

Fräs baconet så det blir knaprigt, låt rinna av på hushållspapper. 2 – 3 pkt bacon för 4 – 5 personer.
Sätt på pastavatten, salta ordentligt.
Ånga av svampen, rikligt med svamp,  och stek den därefter tillsammans med 1/2 hackad gul lök i mycket smör.
Häll på buljong, kanske 3 dl grönsaks eller höns, och koka i hop en stund.
Därefter i med crème frâichen, 2 dl.
Smaka av svampsåsen ev med salt och svartpeppar. Blir den för tjock så späd med lite vatten.
Riv prästost, en hel del.
Skiva lite av purjon. mest för topping så det behöver inte vara så mycket.
Koka pastan. Kanske 750 g till 4 pers. Häll av.
Fräs curry, 1 1/2 msk, i rikligt med smör i pastakastrullen.
Ta av från plattan och rör i pastan och därefter ost, lite i taget. Rör och rör så att osten och currypastan blandas.

Servera i varma tallrikar (i ugn max 100° under matlagningstiden), först pastan, därefter svampsåsen, på det baconsmulorna och toppa med purjolöksringar. Jag hoppas ni också får en ny favorit i denna underbara rätt. Glad höstdag!