Bästa bjudrätten till vitlöksälskaren

Åh vilken härlig mat vi har ätit i helgen. Det kan man leva på länge….på många vis känns det som ; ).
Lördagens huvudrätt blev Rostbiff Provencale.  Idéen kommer från den klassiska rätten Coeur de filet Provencale där man använder ”hjärtat” av oxfilén, dvs den tjockaste mittbiten.
Lite dyrt blir det ju om man har några storätare så därför provade vi att göra samma recept fast med rostbiff. Funkade finfint kan jag säga. Vi var 5 personer och det räckte med omtag samt till lunch dagen efter för 3 personer.
En stor rostbiff, ca 1,5 kg tillagades på följande sätt: jag brynte den runt om hastigt, satte ugnen på 175°,  lade köttbiten i långpanna och kryddade med salt och svartpeppar.
In i ugnen med köttermometer. Bakades i ca 1 1/2 timme. Det tar ca 50 min per kg om du vill ha rostbiffen röd och då visar termometern ca 60° och inte mer. Håll koll på termometern på slutet för då stiger graderna snabbt. Och var inte rädd för att köttet blir för rött. Vid gratineringen så får ju köttet ytterligare en tillagning, även om det går snabbt. Och torrt, grått kött är inte så kul. Ta ut rostbiffen och låt vila i folie. Vår stek fick vila länge. Ca 1 1/5 timme i väntan på gästerna men det funkade bra.
Vispa ur långpannan med vatten och spar ”buljongen”.
Skala många potatisar 1 kg eller så. Kan också göras i god tid men låt dem ligga i vatten så de inte blir bruna.
Skiva sedan potatisarna för hand eller hellre i maskin om du har en sedan. Bred ut dem i en smord långpanna, salta och svartpeppra mellan varven.
Klicka på smör, några rejäla klickar. Häll på den sparade ”buljongen”, ca 3 dl, samt köttsaften från rostbiffens foliepaket, och sätt sedan in i ugnen på 225-250 ° i ca 30 min eller tills potatisen har fått fin färg.
Om det inte är läge för varmrätt ännu så kan potatisen med fördel stå kvar en stund till i ugnen om du sänker värmen till ca 150°.
Gör ett vitlökssmör av ca 100 g rumsvarmt smör, 2-3 vitlöksklyftor och salt.
Strax innan serveringsögonblicket packar du upp rostbiffen ur sitt foliepaket och skivar upp den i rätt tunna skivor, tunnare än 1 cm,  och tar ut potatisen ur ugnen.  Sätter ugnen på grill och högsta värme. Lägg en rad med köttskivor, omlott, över potatisen.
Klicka ut vitlökssmöret över köttraden och gratinera i ugnen, hastigt så att smöret smälter. Så gott! Och bilden gör på intet sätt denna goda mat rättvisa som vanligt……
Rostbiff Provencael fick ackompanjeras av tomater som långbakats i ugn med salt och socker samt vinägrettslungade haricots vertes. Så ska en slipsten dras : ).

4 reaktion på “Bästa bjudrätten till vitlöksälskaren”

Kommentarer inaktiverade.