Åpplad päpplad adventspippi

Jag måste bara dela med mig av denna goa Äppelpippi. Jag tror receptet kommer från en Allt om mat för länge sedan. Obs! Den ska marinera i ca 8 timmar. Jag skriver det högst upp eftersom det ofta händer mig att jag missar just den detaljen och ser den först när jag ska laga middagen…. lite för sent typ.
Jag styckar en majskyckling  och lägger i en långpanna.Skär några snitt i skinnet på bitarna.  Över häller jag en marinad blandad på koncentrerad äppeljuice, ca 1 dl, och japansk soja 1 1/2 dl, 1 dl honung,  1/2 dl oliv- eller rapsolja och ca 1 msk salt.  Låter sedan stå i ca 8 timmar under plastfolie eller så gör du som jag och lägger en annan plåt som lock. Vänder kycklingdelarna några gånger. Låter den stå de sista timmarna i rumstemperatur.
200 ° i 45 min. De sista 20 min får äppelklyftorna från ca  4 äpplen bakas med. Enkelt va?
Gör gärna en risotto med svamp till, eller ännu enklare ta Risoni (pasta). Koka den, blanda med mycket smör, stekt svamp och lite glansigt brynt lök. Vi gjorde potatisbakelser med svamp, ost och lök, ok det med. Och du ta vara på skyn i pannan, den är så god.
Till denna rätt blev jag rekommenderad en Pinot Noir. Det blev en riktigt härlig adventsmåltid milda fina smaker. Äpple på dig!