Vitlöksstinn och saffransdoftande : )

Åh så gott det blev! En värmande, saffransdoftande fiskgryta med vitlöksstinn aioli. Lagades dessutom med fina vännerna Anna, Lena och Marita. Vi tog det man kan tänkas hitta i en vanlig affär utan fiskdisk, lax och torsk, en påse räkor med skal, 2 morötter, 1 lök, vitlök ( ja några klyftor i grytan också: ), fänkål från Solsyran i Orsa, buljong, en burk tomater (kunde ha tagit färska i stället) salt och peppar. Och saffran.
Ja, det vill säga, vi glömde att köpa det men fick tag på en tjänstvillig man som kunde leverera ett kuvert.
Så skalades lök och morötter. Löken hackades, morötterna delades, så och fänkålen.
De fick smälta i smör och olja på lagom värme.Tomater tillsattes, och därefter buljong och kanske en skvätt vin, totalt ca 1 l. Koka koka. Räkor skalades. (Om du hade skalat räkorna innan allt annat, hade du kunnat koka en buljong på dem, men det blir nästa gång).
Och aiolin gjordes. 6 vitlöksklyftor (!) hackades i den lilla matberedaren.
Därefter i med 3 äggulor, någon matsked vitvinsvinäger, salt och peppar.
Sedan försiktigt och droppvis under ”vispning” tillsattes 1 1/2 dl olja, LITE I TAGET,
vi tog kallpressad rapsolja.Den är lite frän i smaken men funkade i detta fall.
Ibland blir aioliresultatet som smör och andra gånger som sås. Det kan bero på temperaturen på råvarorna, allt ska vara rumstempererat. Skulle du misslyckas så pröva med att tillsätta en äggula till, försiktigt!

Smaka av och tillsätt ev mer vinäger, salt eller peppar.
Nu, smaka av grytan, tillsätt ev mer vin, salt eller peppar.
Och så i med fisken naturligtvis, i bitar, den blir klar snabbt. Några minuter bara.
Därefter, och alldeles innan serveringsögonblicket, i med räkorna.
Låt dem bara bli varma snabbt annars blir de sega.

Behändig gryta som du faktiskt kan lägga i vad du har hemma…. Och tänk på att vitlök är hälsan själv : ). Jag drack faktiskt ett franskt rosévin och tänk så bra det blev.

2 reaktion på “Vitlöksstinn och saffransdoftande : )”

  1. Hej Evylina, vad kul att hitta till din blogg via Lantliv:-) Det var jag och Amanda som köpte Cola av dig och din dotter. Fin blogg du har. Om du vill följa Amanda och Cola så bloggar A på amanda.lindahls.blogg.se, just nu pausar hon lite pga mkt plugg men annars så….allt är bra med Cola men tyvärr börjar A att bli lite väl lång på henne:-( Ha det gott! //Chris

    1. Oj, hej! så kul- Tänk vad rätt det blev med Cola och Amanda. Är så glad för det. Förstår dock problemet med längden. Ska kika på hennes blogg. Ha det gott ni med//Evylina

Kommentarer inaktiverade.