Riv i roten det är grejer det!

Härligt med höstens alla fräscha rotsaker. Här vankades det goa rivna rötter som förrätt i helgen. Men det funkar ju också kanonbra som en smaskig vardagsrätt, bara att göra lite mer av det hela. Låter kanske trist med rivna rötter men om jag säger stekta knapriga  i rikligt med smör och olja och serverade med rökt lax mm? Frestad?
Inspirationen kommer från Elle mat och vin.

Rårakor på rödbetor och potatis med lax
Följande behövs för 4 förrätter, ca 2 – 3 rårakor/person

3 – 5 rödbetor, skalade och grovrivna
3 – 5 potatisar, skalade och grovrivna
salt, peppar
oliv- eller rapsolja och smör
250 g rökt lax eller mer
2 – 3 dl crème fraiche
lite hackad rödlök

IMG_9007Blanda de rivna rotsakerna i en bunke. Pressa ur så mycket vätska du kan.  Salta och peppra rikligt.
Hetta upp en stekpanna med olja och smör i , rikligt!
Ta en näve, pressa åter ur vätska, tryck ner i stekpannan och sprid lite. Platta ut och tryck i hop med stekspaden. IMG_9006Stek ca 3 – 4 minuter på varje sida på medelhög värme. Vänd dem försiktigt och snåla som sagt var inte med olja och smör.
IMG_9013Servera dessa godsaker med den rökta laxen, en klick crème fraiche, lite rödlök, citron att pressa över och naturligtvis några tag med svartpepparkvarnen över hela härligheten.
Och du, gör dem, bara gör dem. De är så goda!IMG_9015