Lillfredagskäk – hur gott som helst

Vardagsmat. Det låter liksom trist per definition. Men för mig är maten ofta dagens glädjeämne. Ja, kanske inte alltid…..Men oftast. Ta blodpudding till exempel. Steker man den riktigt knaprig i mycket smör och serverar bacon och rårörda lingon till, då blir ju det hur gott som helst.
I dag blir dock ej blodpudding, det är ju lill-fredag : ), näe i dag tänkte jag svänga i hop en räkröra till pastan.  Kunde lika gärna ha ris till, eller kanske bulgur eller qinoua.
En påse frysta räkor har strötts ut över en ugnsplåt för att tina. Därefter vidtar skalning.  Det tar en liten stund men färdigskalade räkor är inte riktigt samma sak… Räkskalen kokar jag sedan i vatten ett tag och silar därefter undan ”buljongen”, slänger räkskalen och kokar buljongen ytterligare så att den blir simmig. (Detta kan man ju ha gjort dagen innan om tider är riktigt knapp).
När räkskalen kokar skalar jag en lök, ansar en bit purjo och skär i bitar, strimlar en röd chilifrukt, skalar och hackar 2 vitlöksklyftor.
Bryner alltsammans i olivolja utan att det tar någon vidare färg utan snarare smälter i hop. Skalar en morot och skivar tunt. Låter den bryna med. ”Räkbuljongen” förstärker jag med en halv Fond Du chef (eller halv buljongtärning) och låter koka i hop. Nu rör det sig om kanske 2 dl vätska som är kvar av hopkoket. Då häller jag i lökblandningen. Tar av från värmen. Strax innan servering, dvs när pastan nästan är färdigkokt, så hettar jag upp en stekpanna. I med olivolja, strimlade sockerärtor och därefter räkorna. Steker hastigt, rör om. Blandar sedan i räkor och sockerärtor i lökblandningen. Serverar i varma tallrikar (förvärmda i ugn under 100°), då håller maten värmen länge. Med eller
utan parmesanost….ja det är frågan : ). I morgon blir det fläskpannkaka. Det är också gott….