Supersmarrig tårtfinal!

Fin och festlig va? Och riktigt god. Denna underbara glasstårta som jag hittade i tidningen Elle mat vin, görs i tre steg, 1 – browniebotten, 2-lingonglass, 3- vitchokladglass,  och tar lite tid, ca 1 timme totalt, att göra men mest tid i frysen, totalt ca 6 – 8 timmar.
Eller så gör du browniebotten och första glasskiktet dag 1 och resten morgonen därpå.
Gör man tårtan dagen innan behöver den en stund att tina, ca 40 min, innan det är dags att bjuda på den. Let´s do it:

Botten: Sätt ugnen på 175°. Sätt ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter, och smörj resten med smör och vetemjöl.
Hacka 100 g hasselnötter grovt  ( dessa kan uteslutas vid t ex allergi). Hacka 100 g mörk choklad grovt. Smält 100 g smör i en kastrull, ta från värmen och rör i den hackade chokladen tills den smält och därefter 1 dl strösocker, 1 1/2 dl vetemjöl och 2 ägg, ett i taget. Häll i formen, bred ut och grädda i ca 12 minuter. kakan ska vara lite kladdig. Låt den sedan svalna i formen. För att påskynda så sätt ut den, det är bra om botten är riktigt kall. Ta sedan bort bakbottnen, lossa försiktigt bakplåtspapperet och lägg bottnen på lämpligt fat som tål frysen. Sätt tillbaka springformens kant runt.

Lingonglass: kör 750 g frysta lingon i matberedaren i omgångar tills det blir mos. Tillsätt 1 dl strösocker och sedan 3 dl vispgrädde. Och som sagt i omgångar. Annars tjoffar det bara i hop sig.
Häll sedan lingonglassen på kakbottnen i formen, bred ut och frys minst 2 timmar.

Vit chokladglass: Nu kommer vi till finalsmarret ; ) Koka upp 3 dl vispgrädde, ta av från plattan och rör i 200 g grovhackad vit choklad tills den smälter. Låt massan kallna i kyl. Vispa sedan upp smeten luftig. Vispa även upp 2 ägg tills de blir luftiga. Blanda ägg och chokladsmet. Häll detta på lingonglassen i formen och in i frysen igen, minst 4 timmar.

Tag bort springformens kant. Garnera sedan med det som passar, vi tog lingon som du ser, men kanske silverkulor eller en ros?  Underbart fräsch final med lingon och de två olika chokladsmakerna. Gott slut : ).