Sparas resttips för svångremstider.

Bistra tider så här efter att spenderbyxorna har ersatts med svångrem? Här får du tips på gott tilltugg och två fina drinkar där du kan använda dina glöggrester (ja och lite andra rester också) och bjuda på oväntade smaker. Först tilltugget:

Du behöver:
1 bit bröd
ca 2 dl glögg
2 – 3 fikon, färska
rökt kött, ca 10 skivor
ca 100 g grönmögelost
lite creme fraiche
hasselnötter, rostade och hackade

IMG_2629Skiva brödet mycket tunt, lägg på plåt, pensla med olivolja, rosta i 225° i ca 5 minuter eller tills det blir gyllenbrunt och lite sprött.
IMG_2621Häll glöggen i kastrull och låt koka ner tills ca 1/7 återstår. Den har då blivit lite segare i konsistensen. Ställ åt sidan.
IMG_2628Dela fikonen i små klyftor och lägg ned glöggnedkoket.
Mosa grönmögelosten med lite creme fraiche så den blir mjuk.
IMG_2622Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna, passa noga. När det har fått lite färg, låt svalna något och rulla dem sedan mellan handflatorna så skalen faller av. Hacka nötterna sedan och rosta hacket helt lätt i pannan igen.

IMG_2632Lägg upp de rostade brödbitarna, bred lite grönmögelostcreme på, lägg en bit rökt kött på, ringla därefter glöggsirapen över, lägg på en fikonklyfta och strössla lite nötter på toppen.  Så gott.

Bjud en Glögghattan, eller varför inte en drink på vit glögg och gin till?

IMG_9402-300x400Glögghattan, en gammal favorit. Så här gjör vi: en del glögg och en del bourbon (Jim Beam eller liknande). Har du ingen bourbon så funkar det fint med vanlig whiskey också, jag vet
; ).

Häll i shaker med is och skaka. Häll upp.

IMG_9583-300x400Vit julcocktail: Du blandar 2 delar vit glögg, vi tog äppelglögg, med 1 del gin i en shaker med is. Pressa i lite citronsaft. Skaka och servera.
Vill du så kan du dekorera glasets kant med en blandning av kanel och socker  (som du säkert har över sedan julgröten)genom att dra en citronklyfta längs glasets kant och sedan vända glaset upp och ned på en tallrik med socker och kanelblandning. Låt torka. Häll upp och servera.
Så där då, nu är det nog med resttips för idag ; ).

 

 

En reaktion på “Sparas resttips för svångremstider.”

  1. Hej Evylina! Välkommen tillbaka. Så kul att läsa dina tips igen. Vi önskar dig och familjen en fin nyårshelg. (Det blev en tur till Falun i går med lunch på Banken och lite trängsel och väntan i butikerna.) Vi hörs på nya året. Kram, Maj

Kommentarer inaktiverade.