Sill i dill. Och hur man räddar en gravlaxsås…

Julen står för dörren. Härlig tid med dofter och smaker. Och en av de få tillfällen då sill ska njutas. Här gör vi två väldigt enkla varianter:Balsamico sill, receptet hittar du här. Och lagen ser du ovan : ).
Och så senapssill. Båda gör jag med 5-minuterssill färdig att fixas till med en ny lag eller sås efter smak.
Senaspssillen smaksätts med gravlaxsås efter ett gammalt fint recept ur en fantastisk bok: Kallskänkans kokbok – Karin Chädtröms samlade recept. Karin var kallskänka på bl a Berns, Riche och Operakällare. Men hon började som ”sillflicka” som det hette på 1940-talet. Hennes historia beskriver en gammal restaurangkultur. Och gamla fina recept.
Hovmästarsås: Blanda 5 msk svensk senap med 4 msk vitvinsvinäger, några droppar HP-sås, 3 msk strösocker, 1 tsk salt och 1/2 tsk vitpeppar.
Rör eller kör i matberedare tills sockret har smält. Tillsätt 2 dl matolja (inte oliv!) sakta och droppvis. Kör eller rör tills såsen är fast och fin. Rör ner hackad dill. Om du vill : ).
Om såsen inte tjocknar då…Ja så var det för mig i år, god men lös som vatten….
Hittade ett sätt att rädda alltihop. Häll den för tunna såsen i en skål. Lägg i två äggulor i matberedaren tillsätt sedan den alltför tunna såsen droppvis när du kör maskinen alternativt rör för hand. Fixat!
Skär 5-minuterssillen i bitar och blanda gravlaxsåsen och sillbitarna. Låt stå en dag, eller i alla fall en stund. Julmums: )

2 reaktion på “Sill i dill. Och hur man räddar en gravlaxsås…”

  1. Om gravlaxsåsen blir lös beror det oftast på att man fått i för mycket olja. Bästa sättet att rädda såsen är att vispa ner den tunna såsen i lite mer senap.

    1. Jag har inte försökt just med mer senap, är lite rädd för smakförändringen. Oftast beror en lös gravlaxsås på temperaturskillnader i ingredienserna. Eller att man häller på oljan för fort. Men vem vet, kanske fungerar mer senap bra.

Kommentarer inaktiverade.