Bästa brûléen avslutade året.

Ja, om man gillar choklad och hjortron alltså. Och det gör jag: ). Denna goda gjorde vi på nyårsafton. En prefekt dessert att bjuda på då det mesta kan förberedas dagen innan.
Hacka 150 g ljus choklad, 40% kakaohalt.
Ta 2 – 3 dl hjortron och blanda med lite honung. Bottna 6 små formar (som tål ugnsvärme) med hjortronen.
Vispa 4 äggulor så de blir fluffiga med elvisp. Koka upp 1, 25 dl mjölk med 1,25 dl grädde. Häll sedan över den varma gräddmjölken över äggulorna och vispa under tiden.
Därefter häller du över smeten i kastrullen och vispar med handvisp hela tiden medan du hettar upp ägg-mjölken. Då känner du när den börjar tjockna. Och passa noga så den inte kokar, då är det kört….Ja, äggen koagulerar.
Häll sedan ägg-mjölken över den hackade chokladen och rör tills den smälter. Då är det dags att hälla chokladsmeten över hjortronen. Ställ sedan formarna kallt, gärna över natten. Strax innan serveringen strör du strösocker, eller råsocker om du har, över de små ”puddingarna” smält, eller nästan bränn, sedan sockerytan med en liten brännare.
Har du ingen brännare så rekommenderar jag en enkel modell från Clas Ohlson, under 200 pix om jag minns rätt.
Det blir så läckert med den knäckiga varma ytan och den kalla chokladpuddingen och så hjortronen. MUMS. Bästa avslutet på ett gott år: ). Förra alltså…