Vaknade upp ur surdegsträsket 2.0.

Det kanske kan tyckas lite pretto att alltid baka sitt eget bröd. Men för mig är det verkligen ett intresse och en avkoppling. Å så slipper vi mycket av det spännande som står på innehållsdeklarationen på köpt bröd ; ).
Jag bakar på surdeg och har liksom snöat in på det. Men det är svårt att baka småbröd och thekakor mm på just surdeg. Så jag slog till och köpte ekologisk jäst på ICA. Målet var just thekakor. Så här gjorde jag:

Smulade ner 1 pkt jäst i en bunke. 1 tsk salt och 2 msk socker ströddes över. Smälte 70 g smör i en kastrull. Tog av från värmen och hällde 4 dl mjölk över. När det känns fingervarmt. Är det dag att hälla över jästen. Blanda noga. Häll i ca 1 l vetemjöl och rör om ordentligt. Degen kan gärna vara lite lös. Låt stå en stund, kanske en kvart eller så. ”Häll” ut degen på väl mjölat bakbord. Knåda en stund. Dela i ca 20 bitar. Kavla ut, eller tryck ut med handflatan, till lagom stora thekakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Nagga och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda i ca 5 – 8 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk, gärna på galler. Njut av doften. Och sedan smaken, bredda med smör enbart….mums.