Surdegsvecka – enklare än vad du tror.

Söndag morgon och jag sitter här och mumsar på en surdegsbaugette. Det kan du också göra nästa helg om du startar nu. Och det är enkelt, jag lovar. Det enda som krävs är lite planering. Ja, å så mjöl och vatten förstås; ). Och mognadstid. Så här ungefär gör jag.

Dag 1. Tar en burk med lock som rymmer mer än 5 dl. Bottnar med ca ca 4 msk mjöl och häll därefter i vatten, så mycket så att det känns som en pannkakssmet ungefär, kanske 1 – 1  1/2 dl och vispar det hela slätt. Sätter på locket och ställer på ett bra ställe, gärna lite varmare än i rummet. Kanske ovanför kyl eller frys?
Vilket mjöl då? Ja, här är inte jag så petnoga så att jag har en vetesurdeg och en rågsurdeg. Denna gång startade jag med vetemjöl men senare i samma burk blev det rågmjöl. Men du gör som du vill.
Dag 3. Tar fram burken, det ser lite trist ut men jag matar med lika mycket mjöl och vatten igen och vispar runt. Ser du vilka fina små bubblor det blir när du har vispat. It´s  alive : ). På med locket igen och ställer tillbaka burken på samma plats och glömmer den någon dag.
Dag 5, eller 6 (om du glömmer så är det ok, det gjorde jag så det blev dag 6…) Tar fram och i med mjöl och vatten igen i ungefär samma proportioner, vispar. Låt stå några timmar och använd den i detta underbara recept som jag hämtat från ”Riddarbageriets bröd” en fantastisk inspirationsbok av Johan Söderberg.

Sur torped
(Kul namn)
(Dag 6). Blanda 4 dl vatten, 3dl surdeg, 10 dl vetemjöl, 1/2 msk ljussirap. Saltet spara vi en stund.
Har du assisten kör du i ca 6 min, annars rör och knådar du i 10.
Tillsätt därefter 1 1/2 msk salt och kör ytterligare 8 min alt knåda i 15 min.

Låt degen vila i bunken i rumstemperatur i två timmar. Bakar du med baksten så kan du låta degen jäsa vidare i bunken, kanske över natten, på något svalare ställe.
Bakar du med plåt så bakar du nu ut baugetterna: Dela degen i fyra delar och forma dem till baugetter.
Lägg en kökshandduk på en plåt och strö rikligt med vetemjöl över. Lägg de utbakade baugetterna på den mjöliga handduken. Forma handduken så att baugetterna hamnar i handdukens ”dalar”, då jäser de ej i hop. Strö lite mjöl över alltihop, lägg på en handduk och låt jäsa i kylen eller på annat svalt ställe i 10 – 15 timmar.

Dag 7: Sätt ugnen på 250° i god tid innan gräddning. Har du baksten så gäller minst 45 min. Annars sätter du in en plåt som får bli het i ugnen.
Ta bort handduken ovanpå baugetterna och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Här kommer det svåra momentet – att få över de jästa baugetterna till den andra plåten. Om du har mjölat ordentligt på handduken går det lättare, annars fastnar degen i tyget…Gissa om det har hänt mig ; ).

Har du nu lyckats med att få över baugetterna så tar du fram den heta plåten ur ugnen och drar över hela bakpåtspapperet med baugetterna på till den heta plåten.

Varför undrar vän av ordning? Jo, långjästa bröd kan bli väldigt platta, utan industrijästen så orkar dem inte riktigt på slutet. Har du en het plåt eller baksten så får du mycket värme underifrån som gör att brödet höjer sig fint i ugnen. Det blir helt klart bäst med baksten men funkar någorlunda med het plåt också.

Sätt in den heta plåten i den varma ugnen, spraya in lite vatten och baka av rejält i ca 20-30 min, de ska ha rejält med färg och hård skorpa.
Ta ut dem, spraya dem med lite vatten omgående och låt svalna på galler utan bakplåtspapperet.

(Har du baksten behöver du inte baka ut baugetterna förrän de ska gräddas. Då kan degen få jäsa vidare i bunken under natten och på morgonen bakar du försiktigt ut dem till baugetter innan du gräddar på bakstenen.)
Sedan ska du bara njuta dem med en klick smör, lön för mödan vill jag lova.
Äter och drömmer mig tillbaka till Frankrike, där man kan det här med bröd…..

Vill du inte baka med din surdeg dag 6 när den är klar så ställ in den i kylen. Den klarar sig bra rätt länge, jag trodde min hade dött när jag lämnat den några veckor men icke, när jag matade den igen så bubblade den på så fint. När du sedan ska baka med den så ta fram den dagen innan och mata med mjöl och vatten, vispa och låt stå i rumsvärme så funkar den oftast fint.
Lycka till och du, skriv gärna och kommentera  här nedan hur det går för dig.