Surdeg all the way baby, dag 5. BRÖD!

I dag är det dags för själva bakandet, gräddningen och brödet. Härligt, kan nästan känna dofterna av de nygräddade surdegsbrödet redan då jag tar fram degenbunken. Nu har min deg jäst över natten i kylskåpstemperatur. Din kanske har jäst ca 3 timmar i rumstemperatur, sak samma. Eftersom min deg är kall så får den stå en timme i rumstemperatur och liksom vakna. Kolla vilka luftbubblor : ).
Har du baksten så sätter du in den i ugnen och sätter på ugnen på 250°. Har du ingen baksten sätter du in en plåt i ugnen och avvaktar tills du bakat ut dina bröd, därefter sätter du på ugnen.
Varför het plåt eller baksten då? Ja, helst skulle man ha en vedeldad bakugn, men det har i alla fall inte jag. Så det här är det närmaste jag kan komma. Dessutom kan långjästa bröd behöva värmen underifrån för att ”resa sig” och inte bli platt efter den långa jäsningen.
Nu utbakning. Jag häller ut degen på det mjölade bakbordet, delar i två delar. Hanterar degen, med alla dess luftblåsor, försiktigt. Liksom viker och plockar in den till ett bröd. Använd gärna mycket mjöl på bordet då degen kan vara rätt kladdig.
Låter vila. Formar försiktigt igen. Lägger den ena degbiten välmjölad i en välmjölad jäskorg.
Har du ingen jäskorg kan du ta en vanlig brödkorg eller ett durkslag, lägg en välmjölad bakduk i bara så degen inte fastnar.
Den andra lägger jag bara rakt på min lilla brödspade, som jag mjölat väl. Har du ingen brödspade och tänker grädda på den varma plåten så lägger du degen på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt dem jäsa medan ugnen blir varm.
(Utbakningsmodell väljer du naturligtvis själv, jag bara kommer med förslag.)
Grädda sedan ett bröd i taget. Har du baksten så skjutsar du bara in brödet med hjälp av brödspaden direkt på stenen. Slänger in lite vatten på ugnsbotten och stänger därefter luckan.
Gräddar du med het plåt så tar du ut den heta plåten ur ugnen, skjutsar över den jästa brödbiten med hjälp av bakplåtspapperet till den heta plåten och gräddar med papperet.Låt grädda i ca 30 min eller tills brödet fått en fin skorpa. Bröd ska vara hårdgräddat för att få få fin smak.
Tar ut och låter svalna på galler. Och då menar jag på galler, annars blir ytan oftast mjuk och det ska den inte vara på denna typ av bröd.
Dags för brödet som legat i form. Vänd upp det och skaka försiktigt ut det på bakspaden, eller direkt på den heta plåten som du doftat över ett lager mjöl så att degen inte fastnar. In i ugnen och samma visa igen. Försök nu att låta bli att provsmaka tills brödet svalnat. Det behöver liksom stanna i processen för att det ska bli som bäst. Men när det är dags får du lön för mödan med ett bröd du kan njuta av flera dagar utan att det känns gammalt och trist. Och den goda smaken sedan….: ). Det här var bara ett av mängder med recept på surdegsbröd. Du kan hitta många fler på Pain de Martin eller på Brödpassion.
Kommentera  gärna här på bloggen om du har frågor eller kommentarer. Eller mejla mig, det finns ett litet kuvert överst i alla inlägg, klicka på det så kan du mejla mig direkt. Jag återkommer som sagt med hur man gör levain lite senare i sommar om du är intresserad.