Längtan efter brödkaka…..

Jag har verkligen snöat in på det här med surdegsbak. Men i dag vaknade jag med en längtan efter Bohuslänska Brödkakor.
Förutseende nog hade jag tidigare i veckan köpt Krav-jäst. Varför just krav jäst kan man undra. Jo det kom sig av ett inlägg på Brödpassion om just jäst, läs här om du är intresserad.
Så jag skred till verket med mitt bak.
Smulade jästen, 50 g, i bunke och hällde 1 dl strösocker över.
Lät jästen liksom smälta i sockret.
Kokade upp 2 dl vatten och smälte knappt 100 g smör i detta. Fyllde därefter på med ytterligare 5 dl vatten.
Nu borde smörvattnet vara fingervarmt. I så fall häller du det över sockerjästen, lite först och rör om, sedan resten.
I med 2 dl rågmjöl, 2 msk salt och vetemjöl, ca 2 l, tills degen gått i hop sig, arbeta den ordentligt för hand eller i assistent.
Låt jäsa i kanske 1 timme eller lite längre.
Upp med den fina degen på mjölat bakbord, arbeta den  lite. Dela i kanske 7 delar.
Rulla till bullar och kavla sedan ut dem till ca 1 – 1/2 cm i tjocklek.
Lägg brödkakan på bakplåtspappersklädd plåt, nagga ordentligt med t ex gaffel och låt jäsa i ca 20 minuter. Ugnen på 250° och grädda i mitten ca 5 minuter tills de blir lätt gyllenbruna. Lägg på galler i hög med bakduk över och låt svalna. Bred tjockt med smör på och njut av doft och smak. Nu kommer du också att börja längta efter brödkaka : ).