Gulbulle!

Härliga tid. Advent. Tänk dig själv vår mörkaste tid på året utan ljus, stjärnor, krimskrams och tomtar. Och utan doften av ljuvliga julkryddor. I morgon är det Lucia och då har ju lussebullen sin givna plats. Här får du ”mitt” bästa recept på saftiga saffransbullar som är lätta att lyckas med. Egentligen tror jag det kommer från Anna Bergenström, en av min matförebilder sedan ”späd” ålder. Nåja till saken:
Smält 200 g smör, häll i 5 dl mjölk och låt det bli fingervarmt.
Stöt 2 pkt saffran i mortel med 1 sockerbit och tillsätt detta.

Smula jäst i en bunke. Strö över lite salt och 1 3/4 dl socker och häll på några msk ljummet vatten. Rör om. Häll den fingervarma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken, knäck ner 2 ägg, ett i taget, och rör om. Därefter är det dags för mjölet ca 16 -18 dl vetemjöl och rör i hop. Arbeta degen ordentligt. Det ska vara så att degen precis liksom lossnar från t ex sleven, då är det lagom.
Låt jäsa i bunken ca 1 – 1 1/2 timme.
Värm ugnen till ca 260 °. Arbeta degen lite på mjölig bänk. Dela i fyra och sedan i, ja,  det kan totalt bli allt mellan 30 – 40 lussebullar beroende på vilken storlek du vill ha på dem.
Lägg dem sedan på smorda eller bakpappersförsedda plåtar och låt jäsa ca 15 min.
Tryck ned russin i dem om du vill, pensla med uppvispat ägg och  grädda rätt högt upp i ugnen i ca 8 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk över. Släpp taget och njut av en, eller kanske flera, goda bullar direkt. Frys resten till en annan god stund.