Det är i motvind som en drake lyfter ; ). Och bakar…

Jag har snöat in på surdegsbakning totalt och skulle som vanligt ta fram min lilla burk ur kylen för att sätta fart på degen igen men anade oråd omedelbums.
Försökte ändå och ”matade” skyddslingen och lät den stå. Hoppfullt gläntade jag på locket följande dag men intet liv kunde skönjas. Totalt mörker uppstod och dagens bak gick i stå.
Nåja, man får ta nya tag. Det är ju som sagt i motvind en drake lyfter…. ; ). Och bakar.
Jäst fick inköpas och jag letade i mitt minne efter ett recept som jag har sett i Martin Johanssons brödblogg, hittade det och gjorde min egen tolkning. Kanske ska säga direkt att degen ska jäsa över natten. I övrigt är det ett mycket lättbakat bröd som kan serveras till frukost utan alltför mycket jobb.
Blanda ut 4 tsk jäst i 1 dl vatten, tillsätt ytterligare ca 7 dl vatten, 2 msk honung, 1 1/2 msk salt och  ca 18 dl rågsikt ( eller blanda rågmjöl och vetemjöl). Rör om ordentligt, täck över med plastfolie och ställ i kylen över natten eller ca 8 – 10 timmar.
IMG_8031På morgonen skrapar du ut den jästa degen på ett väl mjölat bakbord. Dela degen i två, dra ut en del i taget så att den blir ca 10 cm bred och ca 40 – 50 cm lång. IMG_8032Vik i hop så att den blir ca 5 cm, pensla med vatten och strö över solros- eller pumpafrön. Gör lika med del 2 och låt båda jäsa medan ugnen blir varm, ca 250°,  eller i ca 30 minuter. Låt en plåt stå inne i ugnen och bli varm under tiden.
Dela varje ”längd” i 8 – 10 bitar. Ta ut plåten ur den varma ugnen, strö lite mjöl över, placera ut bitarna, 1 längds bitar per plåt, och sedan in i ugnen ca 15 minuter så att bröden får fin färg. IMG_8033Känn doften sprida sig.Låt svalna något och njut sedan med en redig klick smör på. Drakbröd ; ).