Salta breadsticks på äkta tuttul.

Det här blir nog mitt i text kortaste inlägg. Receptet är så enkelt. Och resultatet är både gott och imponerande.Med några enkla grepp kan du testa och bjud på salta tilltugg till drinken. Nog snackat nu blir det verkstad.

Du behöver:
IMG_1455Mjukt tunnbröd, 2 kakor räcker knappt till 4 pers.
Olivolja, går åt mer än man tror
Flingsalt
Herbes de Provence, eller kryddblandningen Franska Kryddor.
Pakplåtspapper. Plåt. Och en ugn ;).

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.

IMG_1453Lägg ett bakplåtspapper på plåten och en tunnbrödskaka på. Pensla denna med olivolja på båda sidor. Inte snåla nu! Klipp sedan isär brödkakan men låt bitarna ligga tätt ihop när du strösslar flingsalt och krydda på. Var lite försiktig med saltet, det kan lätt bli för mycket. Vill du ha annan krydda än de franska på så kör på det. Å så skjuts in i ugnen. Det går rätt snabbt, ca 5 minuter, men passa så de inte bränns.

IMG_1457Så där ja, låt dem bara svalna så är det hela klart.
Och även om det tar emot att säga så kan man använda annat tunnbröd än det från Rättviks Tunnbrödsbageri. Tror jag ; ).

IMG_1459Kanske serverar du dem till en Aperol Spritz, en mindre stark drink innehållande Aperol, 2 delar, mousserande vin, 3 delar, och soda/mineralvatten, 1 del. Mycket is och gärna en citronskiva. Sommar!

 

Annas supersöta hallongömma.

Jag måste bara berätta om denna supergoda dessert: Hallonpavlova.
Föresten, ni vet väl att namnet Pavlova kommer just från en Pavlova nämligen Anna. Anna var en ryskfödd prima ballerina som var en av de första ballerinorna att turnera över stora delar av världen. Hennes främsta roll var ”Den döende svanen”.  En bakelse av maräng gjordes till hennes ära under en turné i Australien och Nya Zeeland. Och båda länderna säger sig ha varit först med denna goda skapelse.
En Pavlova kan göras med lite olika smaksättning. Och denna gång blev det hallon. Inspirationen kommer från tidningen Elle Mat & Vin.

Du behöver följande:

Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
2 tsk citron
2 dl hallon

fyllning:
3 dl vispgrädde
1 msk socker
hallon
kolasås
ev pistaschkärnor

Sätt ugnen på 150°. Vispa vitorna i ren och torr bunke.Vispa dem hårt. Tillsätt först häften av sockret och citronsaften. Vispa vidare tillsätt sedan resten av socker och citron.

IMG_1325Vispa några minuter till och gör sedan det berömda ”uppochner”-testet.

IMG_1326Vänd nu ned hallonen försiktigt. Lägg bakplåtpapper på en plåt.

IMG_1327Vänd ned hela marängsmeten uppepå och forma en ganska kompakt rundel. Ställ in mitt i ugnen i ca 1 timme.
IMG_1330Marängen är klar när den är fast på utsidan. Passa på att njuta av den underbara dofetn hallon när du tar ut plåten. Lossa lite försiktigt marängen med stekspade från papperet och låt sedan svalna. Lyft över till lämpligt serveringsfat med hjälp av några stekspadar och någon extra hand…..
Garnera den underbara bottnen med grädde, hallon och kolasås, ett recept hittar du här. Vill och har du så hackar du pistaschnötter och strösslar uppepå. Har du missat att handla hem just det så blir det gott ändå. Kanske lite citronmeliss istället då ; ).

IMG_1337Underbart gott som alla gillar, det kan jag nästan lova. Pavlova.