Med längtan i sinnet, sol i glaset och vårgrönt tilltugg.

Den här årstiden tycker inte jag är den bästa direkt. Våren har ju inte riktigt kommit ännu.  Längtar efter sol och semester. För att få drömma mig bort lite smakmässigt så blandade  jag härom helgen en härligt gul och god drink. Här kommer en skiss:

Har du en blender så blir det riktigt bra, annars funkar matberedaren också. Blanda då frusen mango i bitar (finns i frysdisken) med några isbitar. Blanda i lite ananasjuice och kör massan slät. Tillsätt rom (12 cl på 5 dl juice ungefär) och resten av juicen (totalt 5 dl alltså).  Så där ja! IMG_9850Nu är det bara att hälla upp, blunda och dröm dig bort för en stund…..

IMG_9856Vill du ha ett riktigt smarrigt tilltugg så prova dessa goda, enkla och lagom imponerande, receptett hittar du här. Toppa med räka som i receptet eller med en bit rökt lax. Gott!

Varma sportlovsmackan på ett kick.

Sugen på något gott? Till lunch, mellis eller som enkel och lätt middag? Ta då en hårdbrödmacka och lägg på plåten.
Sätt ugnen på ca 225°.

IMG_9962Blanda tomatpuré med lite pressad vitlök och lite olivolja.
Bred tomatröran på mackorna. Lägg något gott uppepå.

IMG_9963Vi tog kräftstjärtar men man kan ju köra med skinka, svamp, tonfisk, musslor. I princip vad som helst som man gillar.

IMG_9964Några skivor god ost på, vi tog det vi hade nämligen herrgård och parmesan, lite flingsalt å så in i ugnen ca 5 – 8 minuter.

IMG_9966Klart! Och gott! Du måste bara prova.

Blommande soppa och vardagssriddare.

Soppa hit och soppa dit. Jo, men visst är det både gott (oftast) och prisvärt. Dessutom ofta himlans snabbt att göra. På vår meny stod Blomkålssoppa och Fattiga Riddare denna dag. Fattiga Riddare har jag inte gjort sen jag vet inte när. Men nu var det dags. Började med soppan:
IMG_9815Delade ett blomkålshuvud i bitar. Ner i kastrullen så att vattnet knappt täcker. Grönsaksbuljong – tärning av valfri sort. Kanske två. Lite timjan. Låt koka tills kålet är mjukt. Det tar kanske 10 minuter.

Under tiden förbereder du riddarsmeten: vispa ihop mjölk och mjöl med ägg, kanske 3 dl mjölk, 1 dl mjöl och 2 ägg för 4 – 5 personer. Lite salt med. Och ha ca 8 skivor formbröd i beredskap.

När kålen är mjukt kör du det i en mixer alt matberedare. Har du mixer får du nog med det mesta av buljongen också. Ner med några rejäla klickar crème fraîche. Smaka av med salt och lite peppar. IMG_9817 Klart att njutas. Milda fina smaker minsann. Soppan kan toppas med räkor, skinka eller något annat gott som man har hemma.

När soppan är avnjuten hettar du upp en stekpanna, ner med  rejält med smör. Ha inte för hett men ändå bra fart i pannan.

IMG_9821 Doppa en skiva rostbröd i äggmjölken, den kan få dra åt sig lite. IMG_9825Stek sedan på båda sidor tills skivan blir brun och ser frasig ut. Mycket smör!IMG_9819På med socker och kanel. Eller äppelmos. Riktigt gott och ett bra sätt att ta reda på gammalt rostbröd dessutom. Glad vardag!